Hungarian English German Romanian

Kompresszoros folyadékhűtő

 A kompresszoros hűtési rendszer működési elve röviden a következő: a mesterséges hűtést végző hűtőrendszerekben a hűtőközeg állapotváltozásainak zárt sorozata megy végbe, miközben a hűtőközeg a hűtendő közegből alacsony hőmérsékletszinten felvett hőt külső energia segítségével a hőleadás hőmérsékletszintjére szállítja.

 A működéshez hűtőközeget használunk, amely a hűtéshez szükséges hőmérsékleten elpárologtatható, és (egy nagyobb nyomáson) a környezet hőmérsékletszintjén cseppfolyósítható.  A hűtőközeg a megfelelő hőmérsékleten (az ennek megfelelő kis nyomáson) elpárologtatva hőt von el a környezetéből, és ezzel hűtőhatást fejt ki. Az elpárolgott hűtőközeget a kompresszor folyamatosan elszállítja, és olyan nyomásra sűríti, hogy a környezetben rendelkezésre álló természetes hőfelvevő közegek (víz, vagy levegő) segítségével azt adott hőmérsékleten cseppfolyósítani lehessen. A folyékony állapotú, nagynyomású hűtőközeg nyomáscsökkentés után (fojtás, expanzió) visszakerül a hűtés helyére.

EER (COP)

 A berendezések energetikai hatékonyságát mutató szám. Régebben a COP (coefficient of performance) elnevezést használták, manapság a ezt a fűtési hatékonyságra használják. A hűtési hatékonyságra pedig az EER (energy efficiency ratio) elnevezést vezették be.

EER = hűtési teljesítmény / elektromos teljesítményfelvétel

COP = fűtési teljesítmény / elektromos teljesítményfelvétel

Az EER és COP értékekét teljes terhelés mellett, előre meghatározott mérési feltételek mellett mérik.

Az érték függ a folyadékhűtő kialakításától, a használt hűtőközegtől, a kompresszor típusától. A jellemző értékek 2 – 7 között találhatóak.

ESEER

 Mivel az EER csak a teljes terhelés hatékonyságát mutatja, a berendezések pedig túlnyomórészt részterhelésen működnek, így 2006-ban bevezették az európai szezonális energiahatékonysági mutatót, az ESEER-t (European Seasonal Energy Efficiency Ratio). Az értéket az alábbiak szerint számítják: lemérik a berendezés EER értékeit 25, 50, 75, 100%-os teljesítmény esetén. Majd ezeket az értékeket az alábbiak szerint súlyozzák:

ESEER = 0,003 x EER25% + 0,33 x EER50% + 0,41 x EER75% + 0,23 x EER100%

Az ESEER értékek általában az EER 1,1 - 1.6 szorosai.

A kompresszoros hűtőgépeket többféleképpen csoportosíthatjuk.

Kialakításuk szerinti csoportosítás:

-      Kompakt berendezés

-      Osztott berendezés

A kompresszor típusa szerinti csoportosítás:

-      Scroll (spirál) kompresszoros,

-      Csavarkompresszoros,

-      Centrifugál kompresszoros,

A felhasznált természetes hűtőközeg szerint csoportosítás:

-      Léghűtéses

-      Vízhűtéses

Üzemeltetés, karbantartás, élettartam

A kompresszoros berendezések élettartama várhatóan 10 - 15 év.

A berendezéseket futásteljesítménytől függően évi 2 – 4 alkalommal karbantartani szükséges.